_ Apróhirdetés feladás itt: Apróhirdetés Feladás

2006-09-03

Meghatározások Fejlődése

Mi az apróhirdetés?

Értelmező szótárak ideillő és érdekes meghatározásai:
  • apróhirdetés főnév a hírlapok külön rovatában közölt apró betűs, olcsó(bb) hirdetés.
  • classified melléknév 1. osztályozott, osztályba sorolt; - ad(vertisment) apróhirdetés; - directory szaknévsor; ...
    2. a) (hivatalos nyelven) bizalmas, titkos jellegű - information bizalmas közlés b) US, kat katonai szempontból fontos és titkos; - material bizalmas / titkos anyag (kormányzati / katonai / politikai szempontból
  • classify ige 1. osztályoz, osztályokba oszt, besorol...
    2. titkosít, bizalmasnak / titkosnak minősít
  • advertisement főnév 1. a) reklám b) (újság)hirdetés , plakát, falragasz, reklámcédula (szórólap) ...
    2. a) (régies) értesítés b) (régies) figyelmeztetés
  • ad főnév (bizalmas szóhasználat) az advertisement röviden (apró)hirdetés
  • classified ad főnév (american: want ad) a small advertisment that people put in a newspaper when they want to buy or sell something, offer or find job, etc. apróhirdetés (magyarul: kisméretű hirdetés, amit (bárki) belerak az hírlapba, amikor venni vagy eladni akar valamit, munkát, stb. kínál vagy keres.)
A meghatározásokból egyértelműen látszik, hogy mi is (volt) az apróhirdetés. Manapság, ahogy a nyomtatott médiát, hírlapokat, magazinokat és hirdetési kiadványokat egyre jobban kiszórítja az internetes hírportálok és hirdetési weboldalak, egyre nagyobb teret nyernek a hírportálokhoz kapcsolódó és önálló apróhirdetési weboldalak.

Mára az apróhirdetés egy forint és dollár milliárdokat jelentő üzletté vált, és a nagysebességű internet elérésé és a számítógép és a világháló mindennapos használatával egyre gyorsulva fejlődik.

(Emlékszem, hogy Magyarországon az első széles körben elterjed internetes tevékenység, a levelezésen kívül, az apróhirdetés feladás is olvasás volt. Még azok is az "apronet" apróhirdetési oldalt emlegették, ha állás keresésérő vagy éppen autó eladásról beszéltek, akik akkor még sosem láttak internetet, sőt még számítógépet is csak levelek legépelésére használták.)

Manapság az on-line apróhirdetés feladás és olvasás az egyik leggyakoribb interneten keresztül végzett tevékenységgé vált a levelezés, hírolvasás, zene és film letöltés után.
Az internet használok többsége (nem azok, akiket a munkájuk vagy hobbijuk az internethez köt) információkeresésre, információgyűjtésre használja az internetet. Főleg információt gyűjtünk a vásárláshoz, utazáshoz, a munkánkhoz kapcsolódóan, sőt egy előrelátó bölcs azt mondat néhány évvel ezelőtt, hogy "az internet használatának elterjedésével az emberek az istent is a világhálón fogják keresni". Igaza volt.
A díjas és az ingyenes apróhirdetési oldalak a leggyakrabban olvasott internetes információ forrássá váltak.


(c) ForClads